(Re)evolucionant l’aposta municipalista

Superada la ressaca de la derrota, del que alguns han anomenat “el curt estiu del municipalisme”, i a la llum d’un context galopant de crisi climàtica, social, econòmica i de cures, on els territoris són enclavaments claus del capital, cada cop hi ha més veus i projectes – diverses i disperses – que plantegen estratègies, pràctiques i propostes des del territori.  Iniciatives que busquen contribuir des de l’àmbit territorial a un procés de transformació dels Països Catalans (i a escala global) ampli, democràtic i rupturista, amb perspectiva feminista i d’acord amb els límits biofísics del planeta.  Aquests elements ens obliguen i ens donen l’oportunitat alhora per formar-nos i sacsejar la inèrcia, vestir ponts, i revolucionar (de nou) l’aposta municipalista.

Transició ecosocial i sobiranies, democràcia comunal, municipalisme radical i béns comuns són alguns dels conceptes que, al nostre entendre, ens aproximen conjugats cap a noves estratègies compartides als territoris. Propostes que alimentades per l’economia crítica i feminista, l’ecosocialisme, el dret a la ciutat o l’Economia Social i Solidària ens plantegen estratègies per configurar un nou model de desenvolupament local transformador, autocentrat i democràtic. Un nou model que permeti una planificació col·lectiva del territori amb el focus en la reproducció ampliada de la vida.

Què són la democràcia comunal, els béns comuns o la transició ecosocial? Com poden multiplicar l’estratègia/es municipalista? Quin és el paper de l’àmbit local? Quins són els actors d’aquestes estratègies? Quina capacitat real tenim, i on som en el camí cap a una nova aposta municiaplista? Quines experiències brúixola tenim?

Aquest curs, doncs, vol contribuir, en primer lloc, al debat sobre les noves estratègies municipalistes, i fer-ho des de la conjugació de teories i pràctiques del territori. I, en segon lloc, facilitar un espai de formació teòrica i coneixement d’experiències per als moviments socials, els projectes municipalistes i iniciatives de l’Economia Solidària. Una proposta que sorgeix del teixit de l’Economia Solidària i l’espai Mala Peça, com a complement als múltiples debats i espais de construcció de nous municipalismes i estratègies de superació del capitalisme i la recuperació de les sobiranies.

Estructura del curs:

El curs es planteja com una eina formativa dinàmica i experiencial, és per això que es configura en tres blocs diferenciats distribuïts en 6 sessions i una sortida de tres dies. En primer bloc, de caràcter més teòric, ens endinsarem en diferents propostes i conceptualitzacions estratègiques i les vincularem a experiències d’arreu i dels nostres territoris. Un segon bloc a partir d’experiències polítiques i protagòniques del municipalisme recent i present l’oportunitat de revisar l’estratègia i la pràctica per construir futures propostes i línies d’acció. I un bloc d’experiències en format sortides, que busca, a partir de la visita a algunes experiències inspiradores d’Euskal Herria generar un espai d’aprenentatge i debat entre els assistents i els projectes que ens acolliran.

Les sessions seran els dilluns (4, 11 i 18 de març, i 8, 15 i 29 d’abril) de 6 a 8 de la tarda a l’espai Mala Peça (Sabadell), i tindran una durada de dues hores. La sortida tindrà lloc els dies 24, 25 i 26 de març a Euskal Herria. 

Visita
la nostra
botiga
online!

To top